Home » Recensies: Boeken » Review: Het proces

Review: Het proces

IMG_3386

Auteur: Franz Kafka
Titel: 
Het proces
Genre: Literatuur
Jaar: 1992
ISBN: 9021497808
Aantal bladzijden: 295
Gelezen: 22 – 25 oktober
♥♥♥

‘Iemand moet Josef K. belasterd hebben! zonder iets kwaads te hebben gedaan, werd hij op een ochtend gearresteerd’

Deze eerste zin zegt eigenlijk al genoeg, maar ik zal nog even zeggen wat de achterkanttekst is:
Josef K, een vooraanstaande bankmedewerker, komt van de ene op de andere dag in een absurde nachtmerrie terecht. Hij wordt van zijn bed gelicht en gearresteerd, zonder te weten waarvoor. Overtuigd van zijn onschuld gaat K. de strijd aan. Maar iedere keer als hij een poging doet het raadsel te ontcijferen, verschuift als in een droom de werkelijkheid en raakt hij verder verstrikt. Hij komt terecht in een bizarre wereld, een doolhof, waarin logica lijkt te wijken voor angst, schuld en de macht van onzichtbare rechters. Langzaam raakt K’s leven doordrongen van ‘het proces’ waarvoor niemand verantwoordelijk lijkt.’

Review:
Wat een vreemd boek! Is het eerste wat ik dacht toen ik het uit had. Eigenlijk al na de eerste 10 bladzijden dacht ik dit.. Wat een vreemd boek! Maar goed, dat is Kafka, heb ik me laten vertellen. Dit is het eerste boek dat ik van hem gelezen heb, dus ik zou het zelf niet zo goed weten.

De eerste zin van het boek, die ik hierboven al vermeld heb, zegt eigenlijk al gelijk waar het boek over gaat. Het is de kortste samenvatting die ik ooit heb gezien, en toch zegt het alles.

Wat zo interessant is aan het boek, is dat het toch een totaal andere weg op gaat dan je in eerste instantie zou denken. Zoals ik net zei, de eerste zin zegt al genoeg, maar het zegt niet welke kant het boek op gaat. Je zou denken dat je er wel achter komt waarom Josef aangeklaagd is en door wie, maar dit is dus niet het geval.

In het begin probeert hij er nog wel achter te komen, maar dat duurt niet lang. Het is niet waar het boek om gaat. Het gaat, als ik het goed heb begrepen, om de verwarring en de angst die veroorzaakt kan worden door een onzichtbare partij. De rechters, de mensen die een oordeel over hem zullen vellen, komt Josef nooit tegen, hij weet niet wie het zijn en zal hier ook nooit achter komen.

Dit is wat het boek zo interessant maakt. Het verhaal is niet spannend in de zin van, ik moet weten hoe het verder gaat. Nee, Josef zijn proces verloopt langzaam en je merkt er weinig van. Iedereen wil hem helpen al lijkt iedereen van de rechtbank te zijn. Maar niemand bezit een hoge positie. En zijn allemaal marionetten van een onzichtbare partij.

Ik vind dit een heel interessant boek. Ik kan niet zeggen dat ik het mooi, of spannend vind, maar het is interessant hoe Kafka je geboeid houdt tot het einde, terwijl er op zich in het verhaal niet zo veel gebeurt.Toneelvoorstelling
Ik ben ook naar een voorstelling geweest van dit boek, wat eigenlijk ook de reden was dat ik het boek in eerste instantie ben gaan lezen; We gingen met de studievereniging Euphorion naar deze voorstelling en dus besloot ik eerst het boek te lezen. De voorstelling was van toneelgroep Oostpool en het werd (hoe noem je dat) gespeeld in de stadsschouwburg van Utrecht.

In de voorstelling kwam de verwarring van Josef goed naar voren. Er waren niet erg veel acteurs, dus verschillende rollen werden door dezelfde acteurs  gespeeld. Hier speelde Josef goed op in, met telkens vragen als ‘Ken ik jou niet ergens van?’  Erg leuk en origineel gedaan.

Het was sowieso echt een goede voorstelling. Er zat humor in, wat in het boek absoluut niet het geval was. De meningen waren erover verdeeld of dit nou goed of niet goed was, maar ik vond het wel erg leuk. Ik denk ook dat dit misschien was omdat Josef het gevoel heeft dat voor iedereen van de rechtbank zijn zaak een grote grap is, en niemand het serieus neemt.

Dus, ik vond het een interessant boek, en de voorstelling was ook erg leuk.

Advertentie

3 thoughts on “Review: Het proces

  1. Pingback: Review: Die verwandlung | Down the rabbit hole

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s