Home » Recensies: Boeken » Review: ‘Mijn jeugdherinneringen’

Review: ‘Mijn jeugdherinneringen’

1369213_600867416622047_774835455_n

Auteur: Henk M. van Oosterwijk
Titel: Mijn jeugdherinneringen
Subtitel: 1943 – 1960 Rijen e.o.
Genre: Autobiografisch, geschiedenis
Jaar: 2013
ISBN: 9789082020304
Aantal bladzijden: 265
♥♥

Achterkanttekst: 
In zijn 70e levensjaar kijkt Henk van Oosterwijk terug op zijn jeugd. Hij denkt terug aan de rust van de autoloze straten en stille akkers, weiden en bossen, in en om zijn geboortedorp Rijen in Noord Brabant. De hunkering naar zijn computerloze jeugd brachten hem momentopnames uit zijn naoorlogse tijd. Hij legde ze meteen vast op zijn laptop en zo kwamen er 41 waargebeurde verhalen naar boven, recht uit zijn geheugen opgeschreven. Hij schreef ze neer met een knipoog, een glimlach en soms serieus. Deze verhalen rangschikte hij naar jaartal en zo ontstond dit boek.

Ik heb dit boek ontvangen van Henk van Oosterwijk zelf, met de vraag of ik dit boek wilde recenseren. Dat doe ik bij deze. Bedankt voor het exemplaar!

Review
Dit boek bestaat uit een aantal korte hoofdstukken die afzonderlijk van elkaar gelezen kunnen worden. Het vertelt Henk zijn geschiedenis, duidelijk en met veel beschrijvingen over de buurt en de andere mensen die er wonen.

Ik zal maar eerlijk zeggen dat ik niet gelijk weg was van dit boek. Ik denk dat dit komt doordat ik zelf niet in Rijen woon en doordat ik misschien gewoon te jong ben. Door de omschrijvingen van de straten, de buurt en misschien wel bekende personen uit Rijen (zoals docent Kees Knor) geeft het een beeldende beschrijving, al denk ik dat het interessanter is voor mensen uit Rijen en omstreken, om te zien hoe hun buurt er vroeger uit zag. Het geeft niet alleen de levensgeschiedenis van Henk, maar door zijn herinneren ook die van het dorp en dat is voor bewoners, jong en oud erg interessant, denk ik.
Voor ouderen om herinneringen op te halen en nieuwe gespreksstof te voorschijn te toveren, en voor jongeren om wat te leren over de geschiedenis van hun dorp.

Ik schreef net dat ik misschien wel wat te jong er voor was, want ik denk dat het voor leeftijdsgenoten van Henk die niet uit Rijen komen, maar misschien dorpen of steden die er in de buurt liggen, ook wel interessant kan zijn. Dingen die Henk mee gemaakt heeft, hebben zij misschien ook meegemaakt en misschien kennen ook zij het Rijen van vroeger nog.

Het boek bevat vele foto’s, tekeningen, anekdotes en Brabantse uitspraken en dat vond ik erg leuk. Zo kun je weer beter een beeld vormen van Rijen en de geschiedenis van Henk. Er staan ook vertalingen in van de uitspraken in het Brabants, dus voor wie ze niet begrijpt is dat geen probleem.

Advertentie

5 thoughts on “Review: ‘Mijn jeugdherinneringen’

  1. Ik ben blij met deze recensie. Niet iedereen hoeft het een goed boek te vinden, het heeft zeker met leeftijd te maken. Veel lezers boven de vijftig herkennen hun jeugd hierin en mijn kleinkinderen (de oudste is dertien en heeft het helemaal gelezen) krijgen nu een indruk, hoe hun grootvader zijn jeugd er uit zag.

    • Dat was inderdaad ook wat ik er uit haalde. Ik ben blij dat u blij bent met deze recensie. Nogmaals bedankt dat ik het mocht lezen! Ik hoop dat uw kleinkinderen het leuk vinden om uw verhalen te lezen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s