Home » Recensies: Boeken » Review: De man die een hoofd groter was

Review: De man die een hoofd groter was

IMG_3387

Auteur: Sybren Polet
Titel: De man die een hoofd groter was
Genre: Literatuur, sprookjes
Jaar: 1971
ISBN: 9023403835
Aantal bladzijden: 111
Gelezen: 30 oktober
♥♥♥♥

Een verzameling postmodernistische sprookjes van de auteur Sybren Polet.

Motivatie
Ik geef toe dat ik het plaatje een beetje vreemd vind.. Dat is overigens niet de kaft, maar het was een gebonden boek (en dat is leuk voor in je boekenkast, maar zo als afbeelding een beetje saai) maar deze afbeelding stond op de eerste bladzijde, dus besloot ik die te nemen.

Jullie vragen je misschien af hoe ik in godsnaam bij dit boek terecht kwam? Nou, dat is heel simpel. Voor het vak Close Reading moesten we een presentatie houden over postmodernistische sprookjes. Het eerste daarvan was Der blonde Eckbert en het tweede was B168 punt één, een sprookje van Polet. Ik vond het echt een leuk sprookje en dus besloot ik het boek te lenen bij de universiteitsbibliotheek.

Review
Goed. Het boek bevat dus een aantal sprookjes, 10 om precies te zijn. De sprookjes hebben interessante titels, zoals Het opvoeden van pantoffeltjes, De gierige schoenmaker, Niemand houdt van een vlo en natuurlijk De man die een hoofd groter was. De sprookjes variëren in lengte, de een is maar een enkele bladzijde, en een ander een stuk of 20.

Het zijn behoorlijk vreemde sprookjes (wat ook wel logisch is met het postmodernisme), maar dat maakt ze juist zo leuk. Er is een sprookje waar alle karakters kleuren zijn, of een sprookje dat maar 2 regels heeft. Erg leuk en interessant om een keer zoiets te lezen.

Het sprookje dat ik het leukst vond, was denk ik de gierige schoenmaker. Dat ging over een schoenmaker die zo gierig was dat hij niet aan kinderen wilde beginnen, en dus op zijn 50e ofzoiets maar begon met kleinkinderen. Hij werd steeds gieriger en dan merkte hij dat hij ouder werd. Hij ging dan naar het huis van de tovenaar (die telkens niet thuis is, een vreemd punt want in een traditioneel sprookje niet voor zou komen), en wanneer hij terug naar huis gaat, blijkt hij ineens een aantal jaren jonger. Dit blijft zo, tot hij weer gierig wordt. Dan wordt hij weer oud.

Het sprookje dat we hadden behandeld, B168 punt één, ging over een robotje dat te weinig stroom krijgt. Hij gaat op weg naar de Koning om daar beter van te worden, en uiteindelijk mag hij daar gaan werken en telkens 3 wensen doen.

Zoals je ziet, diverse sprookjes, die een rijke fantasie vereisen en afwijken van normale sprookjes. Als je van sprookjes houdt, dan zou ik dit boek zeker aanraden! (Als je het ten minste te pakken kunt krijgen, want ik kon het niet vinden in de openbare bibliotheek of op internet..)

Als je dit boek leuk vond, dan is Der blonde Eckbert misschien wat voor je, of anders The melancholy death of Oyster Boy and other stories van Tim Burton.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s