Home » Recensies: Boeken » Review: Beowulf

Review: Beowulf

IMG_2478

Auteur: Onbekend
Titel: Beowulf
GenreLiteratuur
Jaar: Ergens in de middeleeuwen
ISBN: 0393320979
Aantal bladzijden: 213
Gelezen: 7 – 11 oktober
♥♥♥

Over het verhaal
Van dit boek heb ik geen achterkanttekst, omdat we de PDF vorm kregen voor college. Ik zal hier even vertellen waar het over gaat; Een monster genaamd Grendel terroriseert Heorot. Beowulf, een grote held, hoort hiervan en besluit het monster aan te gaan pakken. Dit is echter niet het enige gevaar dat er is..

Review
Dit is natuurlijk typisch een heldenverhaal. Beowulf de held komt het monster verslaan. Het klinkt simpel, en dat is het ook. Toch is het heel spannend. Je wil dat Beowulf Grendel verslaat, ook al kun je in je achterhoofd wel bedenken dat hij dit ook doet.

Het verhaal is duidelijk in drie delen opgebouwd. Als eerste heb je de strijd met Grendel, vervolgens met Grendels moeder en ten slotte komt er nog een draak voorbij. Dit had ik eigenlijk niet verwacht. Ik las het verhaal, en ik dacht na het eerste deel, oke, het verhaal is afgelopen. Maar nee, er komt nog meer! Beowulf is zo’n grote held, dat er gezien moet worden dat hij nog meer monsters kan verslaan.

Ik vond het geen makkelijk te lezen boek. Het verhaal zelf was spannend en daar zat ik helemaal in, maar er zaten ook geschiedkundige stukken tussen. Dit komt doordat dit verhaal geen fictie is, maar een herinnering aan een historische gebeurtenis. Natuurlijk is een heleboel bij verzonnen, maar de basis is waarheid. De stamgeschiedenis die in het verhaal verwerkt is, is niet van toepassing op het verhaal of op het plot, maar is waarschijnlijk er bij gevoegd zodat we de geschiedenis kennen van de volken. Als je het zo bekijkt is het wel weer interessant, een stukje geschiedenis, wat je in eerste instantie niet zou denken bij dit boek.

Het verhaal laat ook zien wat er belangrijk was in die tijd. Iets wat centraal staat in het verhaal is trouw. Hoogstwaarschijnlijk was dit ook belangrijk voor de middeleeuwers die leefden in de tijd dat dit verhaal verteld werd.

Goed, terug naar het verhaal. Het was dus erg spannend, al weet ik niet helemaal wat ik moet vinden van het feit dat Grendels moeder even wraak komt nemen.. Dit laat een soort band zien tussen de monsters, een moeder die het opneemt voor haar kind, terwijl het zo’n wreed monster is. Zulke familiebanden zou ik niet zo snel verwachten.

Ik geef het boek 3 sterren. Het is een spannend, klassiek heldenverhaal met een stukje geschiedenis, waarin je ook kunt zien wat voor de mensen in die tijd belangrijk was, namelijk trouw.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s