Home » Columns » Een witte piet?

Een witte piet?

Jullie hebben vast wel de commotie gehoord die gaande is rond zwarte piet en het hele sinterklaasfeest. Ik begrijp dat dit nogal off topic is, maar ik vind het gewoon behoorlijk stom, en ik vroeg me af hoe jullie er over dachten..

Sinterklaas is toch een feest voor kinderen? Die kinderen die aan sinterklaas doen weten niet eens wat racisme inhoudt, en ik geloof dat ze nog wel het verschil kunnen zien tussen zwarte piet en een donker persoon. Er is volgens mij geen kind in Nederland dat mensen met een donkere huidskleur voor zwarte pieten aan ziet.

En stel, stel dat ze dat dan wel zouden doen. Wat dan nog? Zwarte piet is vrolijk, deelt snoep en speelgoed uit, en is aardig tegen kinderen. Als het nou een agressieveling was die alle kinderen in elkaar sloeg (of daadwerkelijk kinderen mee zou nemen naar Spanje, waar ze overigens blij mee moeten zijn, want dan hoeven ze in ieder geval geen vliegticktet te boeken), dan zou ik het begrijpen, maar er is toch niets verkeerd aan zwarte piet?

Op het nieuws zeiden ze, het domme hulpje van sinterklaas. Ik geloof die dat je de wegwijspiet en de hoge hoogte piet (en ik heb geen idee welke pieten er tegenwoordig zijn) dom kunt noemen. En wat dat hulpjes betreft.. Sinterklaas is een oude man, hij kan echt niet voor heel Nederland cadeautjes kopen en door de schoorstenen gaan hoor…

Waar ik het overigens wel mee eens ben, is dat de pieten zwart moeten zijn, en niet bruin. Ze zijn zo zwart als roet, zoals in de liedjes gezongen wordt, maar de pieten op televisie zijn bruin. Goed, dat klopt niet. Dus, maak alle pieten zwart als roet, en het probleem is opgelost!

Andere oplossingen zouden het ook niet worden. Je kunt niet ineens de schmink verbieden ofzo. Dan gelooft er straks geen enkel kind meer in sinterklaas, en dan is ook het hele idee weg..

Ik ben het overigens ook eens met wat de braboneger er over zegt:

Wat vinden jullie hier nou van?

Advertenties

4 thoughts on “Een witte piet?

  1. Eigenlijk vind ik dat het er niet om gaat wat ík ervan vind, maar wat de mensen die zich door deze traditie gekwetst voelen ervan vinden. Zolang het Sinterklaasfeest voor een grote groep Nederlanders pijnlijk is, moeten we verder zoeken naar een oplossing.

    • Ja, hier heb je eigenlijk wel gelijk in.. Maar ik vraag me af of degene die zich hieraan storen echt Nederlands zijn? Ik kreeg het gevoel dat het eerder mensen uit andere landen zijn, die het feest niet kennen en het alleen maar gehoord hebben..

    • Ik heb gehoord (maar dat is subjectief natuurlijk, geen idee van het waarheidsgehalte) dat er een man of 100 zijn die zich hier werkelijk door gekwetst zeggen te voelen en dat dit voornamelijk Surinamers of Antillianen zijn die nog als allochtonen bestempeld worden (dus zijzelf of (een van) hun ouders komen uit een ander land). Ik bedoel no offence maar het is en blijft wel een Nederlands feest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s