Home » Columns » Het Bijbel avontuur

Het Bijbel avontuur

IMG_3287

Deze week heb ik mijn allereerste verslag afgerond voor Literatuurwetenschap. Het verhaal ging over een hoofdstuk uit het boek ‘De hond met de blauwe tong’. Het hoofdstuk dat we moesten lezen, heette: ‘De achtste plaag’, wat natuurlijk een verwijzing is naar de Bijbel.

Aangezien het hoofdstuk ook begon met een passage uit de Bijbel, leek het me wel handig om dit te behandelen in het verslag. Nu is het echter zo dat ik helemaal niet gelovig ben en dat ik de bijbel die ik ooit ergens in een tweedehands winkel heb gekocht, omdat ik vond dat ik er toch een moest hebben, nog nooit opengeslagen heb. Nu blijkt dat het toch eigenlijk best handig is om wat kennis te hebben van verhalen die er in staat, dus heb ik mezelf een challenge opgelegd: Het lezen van de bijbel. Ik weet helemaal niet wat ik kan verwachten, en daarom wil ik dit ‘avontuur’ graag met jullie delen. Net zoals sommige mensen die voor het eerst Harry Potter lezen dit delen met hun volgers, deel ik mijn ervaringen met de Bijbel.

Ik typte dit bericht vol goede moed een aantal dagen geleden, maar nu ben ik toch wel weer een beetje sceptisch.. Ik weet niet wat ik kan verwachten, en ik weet ook nog niet zeker hoe ik deze ervaring met jullie ga delen. Stukken typen? Filmpjes? Foto’s? Ik denk dat ik gewoon maar moet beginnen, en dan zullen we het vanzelf wel zien..
Hebben jullie de Bijbel al wel eens gelezen?

Advertentie

7 thoughts on “Het Bijbel avontuur

 1. Het gezin waarin ik ben opgegroeid las na iedere maaltijd een gedeelte uit de Bijbel, dus ik heb alle 66 boeken meerdere keren gehoord.
  Als ik jou was zou ik niet zomaar klakkeloos de hele Bijbel aan één stuk door lezen. Da’s een hele opgave. Sommige gedeeltes zijn goed te doen (verhalend), andere wat minder (opsommingen, filosofisch, moeilijk). Het maakt ook uit welke vertaling je kiest. De NBV Studiebijbel heeft veel interessante aanvullende teksten en voetnoten met uitleg. Dat maakt het al een stuk beter te doen. De website http://www.bijbelencultuur.nl/ is trouwens handig bij het lezen.
  Ik ben benieuwd naar je vorderingen. Misschien moet je jezelf een bepaald doel stellen? Succes!

  • Oh dat is inderdaad wel erg handig ja, dankjewel!
   Ik denk dat ik gewoon ga beginnen en als ik bij die opsommingen en dergelijke kom, ik dat gewoon over sla, en dan kan ik dat natuurlijk ook gewoon op deze blog vermelden.
   Een bepaald doel is inderdaad wel een goede tip. Misschien een x aantal pagina’s per week. Ik zal er eens over na gaan denken!

 2. Pfoe ik wens je succes. Ik heb m vorig jaar gelezen en heb er 3 maanden over gedaan maar heel erg mooi vond ik het! Wel veel, diegene die ik had was 3000 blz. dik.

  • Probleem is dan dat ik er zo weinig verstand van heb dat ik misschien alleen de slechte stukken er uit haal.. Ik ga maar gewoon beginnen en als een stuk niet leuk blijkt te zijn, sla ik het gewoon over 🙂

 3. Ik heb er denk ik een dik jaar geleden eens aan begonnen en er de brui aan gegeven na zo’n 20% ervan te lezen (het oud testament). Ik vond het erg langdradig en soms zo cryptisch. Een hele pagina (of meerdere) waren gewoon opsommingen en dat leest echt niet vlot vond ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s