Home » Recensies: Boeken » Review: De 100jarige man die uit het raam klom en verdween

Review: De 100jarige man die uit het raam klom en verdween

IMG_3173

Auteur: Jonas Jonasson
Titel: De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween
Genre: Roman
Aantal bladzijden: 357
Gelezen: 30 augustus – 3 september
♥♥♥

Achterkanttekst:
Allan wordt 100 en dat wordt groots gevierd in het bejaardentehuis, behalve dan dat de jarige het op zijn heupen krijgt en kort voordat het feest losbarst, vertrekt. De tijd die hem rest kan hij beter besteden, vindt hij en hij klimt uit het raam en verdwijnt. Pers en wethouder hebben het nakijken.
Allan is een nuchter type dat weinig tot geen angst kent en dat verder niet al te lang stilstaat bij zijn beslissingen, maar ad hoc handelt en het avontuur op zijn hoogbejaarde leeftijd niet schuwt. Met alle gevolgen van dien. De vaart houdt hij er in elk geval in, want vanaf het moment dat hij het bejaardentehuis verlaat, wordt De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween een soort roadtrip waarbij de lezer de memorabele avonturen van de 100 jarige meemaakt – zo let hij even op een koffer voor iemand die maar niet terugkomt en dus gaat de koffer mee de bus in, maar er blijkt enorm veel (maffia)geld in te zitten, hetgeen woeste achtervolgingen tot gevolg heeft-, ook verzamelt Allan een bonte club figuren om zich heen in een zwaan-kleef-aaneffect. Tegelijkertijd passeren de memorable momenten uit zijn leven én die van de twintigste-eeuwse geschiedenis de revue, met Allan als wel heel bijzonder gezelschap.

Review
Allan beleeft één groot avontuur vanaf het moment dat hij besluit uit het raam te klimmen. Hij neemt keuzes die een ander waarschijnlijk niet zou maken, waardoor hij achtervolgd wordt (wat hij overigens zelf niet eens door heeft) en zich allerlei problemen op de hals haalt.

Je kunt niet zeggen dat de auteur fantasieloos is. Of dat Allan geen spannend leven heeft gehad. Er gebeurt zo veel in dit boek, bijna te veel. In totaal zijn er 4 verhaallijnen, die dwars door elkaar heen lopen;
1. Het verhaal van Allan die uit het raam klimt. Dit verhaal zit ook nog eens vol terugblikken en flashbacks, wat het over het algemeen wel interessanter maakt, omdat je meer informatie krijgt.
2. De politie die achter Allan aan zit, omdat ze denken dat hij een crimineel is. Hierbij komt ook nog eens de pers langs, die alles willen weten, wat de man uitvoert. Vol met speculaties, omdat niemand weet wat er nu eigenlijk aan de hand is.
3. De verhaallijn van Never Again, de criminele bende die achter de koffer met geld aan zit.

Deze verhaallijnen sluiten goed op elkaar aan en zijn leuk. Je ziet vanuit drie verschillende perspectieven wat er gebeurt. Ze zijn leuk geschreven, geven extra informatie en maken het verhaal spannend.

De vierde verhaallijn is echter nogal overbodig. Het is het levensverhaal van Allan. Hij is goed in het opblazen van dingen en komt op heel veel plaatsen, in verschillende oorlogen aan het werk. Hij geeft echter niets om de oorlogen en neemt geen standpunt in. Het gaat hem alleen maar om het opblazen van dingen. Deze stukken zijn ontzettend saai en het scheelde niet veel of ik had ze overgeslagen.
Ik begrijp wel dat de auteur deze stukken er in gelaten heeft, want het verklaart wel dat Allan nooit echt belangrijke keuzes maakt, hij doet gewoon wat hij wil en waar hij zin in heeft. Maar de stukken waren naar mijn zin te langdradig en te saai. Ik had ze wat spannender gemaakt.

Het verhaal doet me denken aan Forrest Gump. Forrest Gump gaat over een man die ondanks zijn lage intelligentie heel veel weet te bereiken en op veel historische plaatsen terecht komt, en zijn levensverhaal vertelt aan mensen die samen met hem wachten op de bus. Nu ik dit zo op papier zet, weet ik bijna zeker dat de auteur van dit verhaal geïnspireerd werd door deze film. (Als je de film niet kent, dat is echt een aanrader!)

In totaal geef ik het boek 3 sterren. Voor het hoofdverhaal zou ik 4 sterren geven, want het is leuk en origineel, maar de tussenstukken van Allan zijn geschiedenis vond ik niet interessant en dat was jammer voor het verhaal. Sommige stukken waren echt hilarisch, zoals de typfout in de Bijbel of het stuk met Shakespeare. Ik heb echt hardop gelachen.

Het boek gaat ook nog verfilmd worden. Ik ben hier erg benieuwd naar, al denk ik, zoals ik al zei, dat het heel erg veel op Forrest Gump gaat lijken.

Advertentie

8 thoughts on “Review: De 100jarige man die uit het raam klom en verdween

  1. Hmm ik ben wel nieuwsgierig, wel jammer dat er ook duidelijk mindere stukken in zitten. Ik vind vier verhaallijnen overigens wel heel erg veel!

    • Dat klopt, dat vond ik ook wel! Ze lopen wel goed in elkaar over hoor, het gaat over hetzelfde maar dan vanuit een ander oogpunt. Alleen die stukken over de geschiedenis met oorlogen en dingen opblazen enzo.. niet echt mijn ding

      • Vanuit een ander oogpunt vind ik het helemaal verwarrend lezen. Njah de enige oorlog die ik echt interessant vind is de tweede wereldoorlog

      • Echt verwarrend is het niet hoor, althans ik vond ik het wel mee vallen. De tweede wereldoorlog kwam er ook in voor, maar dan vanuit Rusland en niks met Duitsland.. (dacht ik)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s