Home » Recensies: Boeken » Review: Woordkramerij

Review: Woordkramerij

1

Auteur: *
Titel: Woordkramerij
Woorden die Moeder de Taal liever kwijt dan rijk is
Genre: Taal
Aantal bladzijden: 115
Gelezen: 15 – 29 Augustus

*Dit boekje is van een of ander radioprogramma Klara, en het zijn columns geschreven door luisteraars en verschillende schrijvers.

Achterkanttekst:
Weg met de lelijke of luie woorden, weg met de nestbevuilers. Weg met de ‘van kijks’, de ‘consultants’, de ‘asaps’, weg met de ‘reedsen’, weg met de ‘tevensen’, weg met de ‘dagdagelijksen’… Kortom, weg met de ballast. Weg ook met ‘leuk’, overigens.

Review
Normaal vind ik boeken over taal erg leuk. Zo heb ik Ik zeg doen! van Ben van Balen met plezier uitgelezen. Ik had verwacht dat dit ook zo’n leuk taalboekje was, maar dat is helaas niet zo.

Het boek bestaat uit verschillende columns. Iedere column benoemt een woord wat blijkbaar een lelijk woord is. Er komt een beschrijving, waarom het een lelijk woord is, en vervolgens komen er alternatieven voor het woord, ingestuurd door luisteraars van het radioprogramma.

Op zich vind ik het een leuk idee, maar het is echt een zeurboek. De meeste woorden die er in voorkomen zijn gewoon alledaagse woorden, waar naar mijn mening niets mis mee is. Woorden zoals Men, Leuk, Fijn, Eigenlijk.. Het zijn woorden die vaak gebruikt worden, en de alternatieven zijn niet veel soeps. Zo is een alternatief voor Men Polly. Of het woord Uitdaging, wat ik ook niet echt een heel lelijk woord vind, wordt omgetoverd tot Doeprikkel. Dat vind ik pas écht een lelijk woord.

Ook benoemt het boekje een aantal scheldwoorden die lelijk worden gevonden. Het zal wel aan mij liggen, maar is het niet de bedoeling van een scheldwoord dat het lelijk klinkt?

Het boek krijgt van mij 1 hartje. Het is te veel gezeur, en te normale woorden die worden omgetoverd in de meest belachelijke termen die ik ooit heb gehoord. Het idee was leuk, de uitvoering wat minder. Ik denk ook dat zulke columns los misschien wel leuk zijn, op een blog of in een tijdschrift. Alles tezamen in een boekje is het gewoon te veel.

Advertentie

3 thoughts on “Review: Woordkramerij

  1. Pfoe, ik heb een hekel aan zeurboekjes 😛 (die was flauw, I know). Maar even serieus, zolang er taal bestaat zullen er ook lelijke woorden zijn. En inderdaad scheldwoorden horen gewoon lelijk te zijn, als ik ga schelden met vlinder dan lucht dat niet zo op als schelden met f*ck of k*t. Het enige scheldwoord waar ik werkelijk een gruwelijke hekel aan heb is het schelden met kanker, dat is een ziekte en daar scheld je niet mee (vind ik).

    • Haha ja precies, dat vond ik dus ook.. Bah, dat is echt vlinder! Klinkt niet echt overtuigend.. Wat er in stond voor het woord f*ck was ‘spoeft’ xD Dat is toch falend? Schelden met kanker vind ik inderdaad ook niet kunnen, dat is gewoon respectloos..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s