Home » Columns » 50 books: Vraag 33

50 books: Vraag 33

50 books is een initiatief van petepel. Het is afgeleid van ’30songchallenge’. Bij 50 books wordt er iedere week een boekgerelateerde vraag gesteld, die lezers dan kunnen beantwoorden op hun eigen blog. Leuk idee toch?

Gisteren was nummer 33 al weer. Vorige week ging vraag 32 over het al dan niet zijn van een boeksnob. Nummer 33 luidt ‘Wat vinden jullie van auteurs die ook onder pseudoniem publiceren?’

Ik heb hier nog niet zo veel ervaring mee. Ik heb niet echt boeken gelezen die onder een pseudoniem van een auteur vallen (voor zo ver ik weet dan). Als voorbeeld werd J.K. Rowling gegeven, die het boek ‘The Cuckoo’s Calling’ uit heeft gegeven onder de naam Robert Galbraith. Ik heb het boek niet gelezen, dus ik kan niet zeggen of ik de schrijfstijl inderdaad anders vind, maar ik vind het wel vreemd dat dit boek nu ineens zo populair is. Tot voor kort kende ik het boek niet eens, tot mijn zus het wilde lenen bij de bibliotheek. Ze vertelde me dat het eigenlijk van J.K. Rowling was. Toen ik twee dagen later een boekwinkel binnen stapte, zag ik het boek meteen liggen, onder de aandacht gebracht. Ik geloof dat er zelfs nog bij stond: Geschreven door J.K. Rowling. Dit begrijp ik dan niet helemaal. Er moet toch een reden zijn geweest dat deze schrijfster voor een pseudoniem heeft gekozen, in plaats van onder haar eigen naam te publiceren? En als nu overal het boek genoemd wordt, en nadrukkelijk wordt verteld dat zij het geschreven heeft, dan is volgens mij het hele doel van het pseudoniem weg, en had ze het net zo goed onder haar eigen naam kunnen zetten.

Een ander voorbeeld dat me te binnen schoot, was Suzanne Vermeer. Onder dit pseudoniem werden een heleboel (maar dan ook echt een heleboel) thrillers gepubliceerd, die volgens mij voornamelijk door vrouwen gelezen werden. Een paar jaar geleden bleek dat Suzanne Vermeer eigenlijk Paul Goeken was. Hij besloot onder een vrouwelijke naam te publiceren, omdat hij had verwacht dat dat meer publiciteit op zou leveren. Zijn eerste twee thrillers publiceerde hij onder zijn eigen naam, maar ze werden niet echt bekend. Toen hij echter onder de naam Suzanne Vermeer ging publiceren, stegen de boeken in populariteit, en werd hij een bekende schrijver onder een andere naam. (bron).

Eigenlijk is dit toch best vreemd. Als ik een boek lees, zal het me een zorg zijn of de schrijver mannelijk of vrouwelijk is. En toch is het gebleken dat in het geval van Suzanne Vermeer, er veel meer boeken over de toonbank gingen onder het vrouwelijk pseudoniem. Waar dit aan ligt? Ik heb geen idee. Ik vind het vooral vreemd.

Ik begrijp wel dat schrijvers een pseudoniem bedenken voor hun boeken. In het geval van J.K. Rowling, ze komt er waarschijnlijk nooit meer van af, mensen denken gelijk aan Harry Potter als ze haar naam zien. Haar boeken zullen daar altijd mee geassocieerd worden, en in het geval van The Casual Vacancy, zullen mensen er toch een bepaald beeld bij hebben, ook al heeft het een totaal ander onderwerp..

Wat vinden jullie van schrijvers die schrijven onder een pseudoniem?

Advertentie

4 thoughts on “50 books: Vraag 33

  1. Voor mij maakt de naam niets uit, of het een man, een vrouw of om mij een buitenaards wezen is het gaat me om de inhoud en om het boek opzich.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s