Home » Recensies: Boeken » Review: Opstand

Review: Opstand

IMG_3174

Auteur: Veronica Roth
Titel: Opstand
Serie: Divergent (deel 2)
Genre: Young Adult
Taal: Nederlands
Aantal bladzijden: 364
Gelezen: 19 – 20 augustus
♥♥♥

Klik hier voor het review van deel één. Lees verder voor het review van dit boek. (Ik zet expres de achterkanttekst pas na het verder lezen, zodat mensen die nog van plan zijn om het eerste deel te lezen, niet weten hoe dat afloopt.)

Achterkanttekst
Ze vecht om te overleven in een versplinterde wereld.
De waarheid is haar enige hoop

Na de gruwelijke gebeurtenissen tijdens haar Inwijdingsdag, vlucht Tris weg uit Onverschrokkenheid. Gevoelens van rouw en schuld over de dood van Will en haar ouders achtervolgen haar. Ondertussen woedt er een oorlog tussen de facties. Binnen het hoofdkwartier van Eruditie vinden gevaarlijke ontwikkelingen plaats. In de andere facties heerst verdeeldheid tussen zij die willen vechten en zij die de vrede willen bewaren. Terwijl ze strijdt tegen Eruditie, neemt Tris grote risico’s om haar dierbaren te redden. Met de keuzes die ze maakt, zet ze haar relatie met Tobias en zelfs haar eigen leven op het spel. Door ingrijpende nieuwe ontdekkingen moet Tris volledig accepteren dat ze afwijkend is, zelfs als ze niet weet wat ze daardoor zal verliezen…

Review
Ik ben het niet helemaal eens met de achterkanttekst. Tris vlucht niet weg, ze heeft simpelweg gewoon geen keuze. Nadat Zelfverloochening is aangevallen, is er een sterke verdeeldheid tussen de Onverschrokkenen. Aan de ene kant staan Tris, Tobias en nog een heleboel anderen, die willen vechten tegen Eruditie. Aan de andere kant staan de verraders, degene die het eens zijn met Eruditie.

Ik vond het eerste boek beter, daarom heb ik dit boek 3 sterren gegeven, en het eerste gedeelte 4. Ik was heel enthousiast om er in te beginnen. Ik wil niet zeggen dat het me tegen viel, maar het was anders dan ik had verwacht. Het boek bestond vooral uit vechten en roekeloze keuzes die Tris maakte. Ik heb niet snel een hekel aan een hoofdpersoon, maar ik begon me toch flink aan Tris te ergeren.

Op de achterkant stond ook dat ze wilde vechten om haar dierbaren te redden. Zo kwam het op mij niet over. Ze zocht telkens het gevaar op, ook terwijl er niemand echt daadwerkelijk in gevaar was. In plaats van dat ze haar dierbaren probeerde te redden, deed ze gewoon waar ze zelf zin in had, om stoer te zijn, waardoor ze haar dierbaren (vooral Tobias) behoorlijk in de nesten hielp.

Mijn ergernis tegenover Tris terzijde, was het wel een heel spannend boek. De hele zaak stond op escaleren en de grote vraag bleef: Wie gaat er winnen? Je wil echt weten hoe het verder gaat en je hoopt dat de goede kant wint. Ook al wordt het langzamerhand wat vager wie nou precies aan de goede kant staat.

Het einde zag ik een klein beetje aankomen, al begrijp ik er niet echt veel van. Ik kan dit niet zo goed uitleggen, want als ik dit wel doe, moet ik het gaan verklappen en dat doe ik liever niet. Omdat ik het maar half begrijp, kan ik echt niet wachten tot het volgende deel uit komt. Helaas duurt dat nog wel even, dus moet ik geduldig zijn..

Het eerste deel, de Inwijding, vond ik heel origineel en met een goede verhaallijn. Het was heel divers, en was duidelijk opgedeeld in twee verschillende delen: Voor de keuze en de keuze zelf, en vervolgens de inwijding. Het was interessant omdat je niet wist wat er ging gebeuren. Bij dit tweede deel kun je verwachten dat Tris weer iets doms doet, en dat er weer gevochten gaat worden. Dat vond ik jammer.

Dus het is een spannend boek, al valt het wel tegen na deel één. Het is minder divers, er wordt vooral in gevochten. Desalniettemin ben ik heel benieuwd na het volgende en laatste boek. Ik wil nog steeds weten hoe het verder gaat. Ik hoop dat het derde boek meer op het eerste boek lijkt.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s