Home » Persoonlijk » Vrijetijdsmanagement..

Vrijetijdsmanagement..

Hoi allemaal! Zoals jullie misschien wel weten, heb ik het afgelopen jaar de opleiding vrijetijdsmanagement gedaan aan de NHTV in Breda. Ik wilde hier even een kort stukje over schrijven, voor degene die er aan zitten te denken om deze opleiding ook te doen. Ik zal er maar gelijk bij zeggen dat ik ben gestopt, omdat ik er niet veel aan vond. Ik schrijf dit stuk niet om de school of de opleiding af te kraken, maar gewoon zodat jullie een beter beeld kunnen vormen. Zit je er aan te denken om deze opleiding te doen, of wil je gewoon meer weten, klik dan op ‘lees verder’.

Wat kan je met deze opleiding? is een vraag die ik veel gekregen heb. Het is niet zo dat je er niets mee kunt, je kunt er juist veel kanten mee op. Je kunt in verschillende vrijetijdssectoren (denk aan sport, entertainment, attractieparken et cetera) management functies uitvoeren. Je kunt de bedrijfsvoering doen, de marketing, of een van de andere vakken die ik zometeen ga noemen.

Het jaar bestaat uit 4 blokken, zoals de meeste opleidingen. Echt veel vakken heb je niet. Het was de bedoeling dat je in ieder blok een apart deel van een management opleiding kreeg, zodat je een goed idee had van de verschillende onderdelen. De verschillende vakken zijn Projectmanagement in blok A, bedrijfsvoering in blok B, Marketing en Onderzoek in blok C en Imagineering en ICC (interculturele communicatie) in blok D. Daarbij kreeg je ook nog Engels en Nederlands, Leisure Regie en Creatief leiderschap. In totaal had je dus maar 9 vakken.
Nederlands en Engels spreekt voor zich. Bij Nederlands kreeg je een toets over spelling, en een waarbij je een betoog moest schrijven. Voor Engels kreeg je apart een schriftelijk deel, waarbij je een brief moest sturen, en een mondeling deel, waarbij je een ‘spreekbeurt’ moest houden (ja, zo werd het letterlijk gezegd..). Engels en Nederlands waren allebei goed voor 4 studiepunten.

De kerncompetenties waren het belangrijkst. Deze zijn in totaal 32 van de 60 studiepunten. Dit waren projectmanagement, waarbij je leerde hoe je een project moest organiseren. (Ik weet hier niet veel meer over, omdat dit in het eerste blok was), maar ons project was een film. Je moest een film maken, een poster en een draaiboek (met daarin wat iedereen moest doen, een stappenplan voor het filmen, en dat soort dingen).
In blok B kreeg je Bedrijfsvoering, wat eigenlijk gewoon hetzelfde is als economie. Hier leerde je te kunnen inschatten hoeveel mensen er in een attractiepark zouden komen, hoe veel je zou verdienen bij een x aantal personen, hoeveel het je zou kosten, en dat soort dingen.
In blok C kreeg je Marketing. Bij ons ging het over Coca Cola en een attractiepark. Wij hadden de Efteling, en we moesten iets bedenken om de verkoop van Coca Cola in de Efteling te stimuleren, zonder gebruik te maken van prijsverlagingen. Je moest hierbij dus een heel concept ontwikkelen, waardoor mensen meer cola zouden kopen. Hierbij schreef je een heel rapport.
In blok D ten slotte was Imagineering. Dit is een verzonnen vak. We kregen hierbij een heleboel ‘zweverige’ lessen, waarbij je bijvoorbeeld een plan van aanpak moest tekenen (waar we een hele dag mee bezig zijn geweest, terwijl je er normaal hooguit anderhalf uur voor nodig hebt). Behalve deze vage lessen, leek het veel op marketing. We moesten iets bedenken om Liga koekjes ook voor jongeren en volwassenen aantrekkelijk te maken.
Voor iedere kerncompetentie heb je 2 toetsen. Één tentamen, die de OAT wordt genoemd. Deze bevat 60 juist/onjuist vragen. De tweede toets is het beroepsproduct. Bij de meeste vakken is dat een verslag of een rapport dat je met een groep schrijft. Bij marketing en imagineering is een deel van het cijfer ook het concept dat je bedacht hebt. Bij bedrijfsvoering is het een ander beroepsproduct; daar krijg je een soort reken examen, waarbij je alle stof die je hebt geleerd moet toepassen.
Iedere OAT telde voor 4 studiepunten, evenals ieder beroepsproduct. In totaal dus 8 punten per vak.

Dan heb je nog Onderzoek, dat valt in blok C als ik me niet vergis. Wij moesten een 3generatie onderzoek doen, en dan moesten we onze grootouders, ouders en een leeftijdsgenoot interviewen over het vrijetijdsgedrag, de gegevens analyseren en vergelijken, en hier ten slotte een verslag over schrijven. Hiervoor kreeg je 4 studiepunten.

Dan als laatste Leisure regie en Creatief leiderschap. Leisure regie gaat over het regisseren van Leisure. Hier bij deden we niet veel. De OAT hier van was gewoon een boek dat je moest leren, en het beroepsproduct was een presentatie over een plaats die met vrije tijd te maken had. Ook dit deed je in een groep. Leisure regie is goed voor 4 punten.

Ten slotte Creatief Leiderschap. Hieronder valt ICC. Voor ICC moesten we een subcultuur interviewen en daar een verslag van maken. Ook hier van kregen we een OAT. Dit telde in totaal voor zo’n 2 studiepunten.
Creatief leiderschap zelf bestaat voornamelijk uit werkveld oriëntatie. Dit zijn opdrachten in het werkveld, op verschillende vlakken om je een beeld  te geven van hoe het daar aan toe gaat. Aan het einde van het jaar, verantwoord je jezelf over al je werkveld opdrachten, en vertel je wat je ervan hebt geleerd in het Propedeuse examen.

De studie is ook nog eens opgedeeld in 4 sectoren, namelijk EVM, SPM, MCI, en LPM. In je eerste jaar maak je kennis met deze 4 sectoren. Het is ook verplicht dat je werkveld opdrachten doet in alle sectoren. Aan het einde van jaar 1 kies je in welke richting je verder wilt.
EVM oftewel evenementen management, is het gene dat de meeste studenten kiezen. Het spreekt voor zich dat dit de evenementen business inhoudt. Denk aan Lowlands, Pinkpop, maar ook kleine dansevenement in jouw eigen woonplaats.
SPM is sportmanagement. Dit zijn dus sportevenementen, zoals Wimbledon of de Olympische spelen, maar ook een skeelerwedstrijd in je straat.
MCI is een beetje vaag. Dit staat voor Management Creative Industries. Na mijn eerste jaar, weet ik nog steeds niet precies wat dit inhoudt, maar het gaat voornamelijk om cultuur. Denk aan een musea, een boekenbeurs, dat soort dingen.
Ten slotte is er LPM, wat Leisure project management betekent. Dat zijn multifunctionele leisure locaties, oftewel plekken waar je meerdere dingen kunt doen. Zoals bijvoorbeeld Lot66 in Breda, waar je kan karten, lasergamen en andere dingen. Wat ook onder lpm valt, is theme park management. Er zijn ook veel studenten die dit kiezen. Denk hier bij aan een pretpark zoals de Efteling of Bobbejaanland.

Goed, ik voel me nu net zo’n boekje dat verteld wat de hele studie inhoudt, maar ik ga nu dieper er op in wat ik er eigenlijk van vond, en waarom ik ben gestopt.
Ik had in het begin heel veel zin in de werkveld oriëntatie. Lekker mee lopen met een professional, en het vak leren. Dit is dus absoluut niet wat je doet. Denk aan een groot evenement. Als je mee helpt, wat mag je dan doen? Bier tappen! Als je mee helpt met een sportevenement mag je kaartjes verkopen.. Dit was dus totaal niet wat ik van verwacht had. Ik kreeg met het propedeuse examen de vraag: Wat heb je er van geleerd? Het enige wat ik er van geleerd is, is hoe ik bier moet tappen, en aangezien ik dat zelf niet eens lekker vind, denk ik niet dat ik daar ver mee zal komen..

Ook is het een studie waarbij je zo’n beetje alles samen doet. Voor alle beroepsproducten, behalve dan bedrijfsvoering (en zelfs daarbij is het oefenen verplicht samen te doen), doe je alles in een groep. Ik werk liever zelf. Dan weet ik zeker dat het goed gedaan wordt, en als er dan iets niet klopt, is dat mijn eigen schuld. Nu moest je alles overleggen, telkens bij elkaar gaan zitten, terwijl we eigenlijk vrij waren, en gewoonweg alles samen doen. Ik heb vooral op het einde een aantal keer meegemaakt dat de persoon die het in zou leveren, de helft vergeten was in het rapport te zetten, waardoor we een onvoldoende kregen.

De tentamens waren makkelijk. Echt makkelijk. Er zijn er waarschijnlijk heel veel die dit alleen maar fijn vinden, maar ik heb toch wat uitdaging nodig. Ik hoef niet perse de hele dag alleen maar te zitten leren, maar aan een klein tentamen van 60 juist/onjuist vragen, vind ik niks aan.

Dan zijn er nog een heleboel dingen die behoorlijk overbodig waren om te doen, als ik het zo mag zeggen. Dat was vooral zo bij imagineering. We hebben allemaal opdrachten gemaakt (zoals een collage van Epke Zonderland) en rare spelletjes gedaan, terwijl we uiteindelijk te weinig tijd hadden voor het ‘echte’ project waar we een punt voor kregen. Ik had bij veel dingen echt een gevoel van ‘wat leer ik hiervan?’ Als ik later een management functie voor een groot bedrijf wil vervullen, wat heb ik er dan aan dat ik een collage of een moodboard kan maken?

Zoals ik al zei, ik ben liever zelfstandig dan dat ik in een groep werk. Ik vind het ook heel irritant als mijn werk de hele tijd gecontroleerd wordt. Ze zeggen altijd dat je op het HBO vrij gelaten wordt, en dat je alles zelf maar uit moet zoeken, maar dit was echt niet altijd het geval. Bij sommige leraren krijg je pas na een week reactie op je vraag, en andere leraren sturen zelfs mails in de vakantie, dat het zo rustig is in de projectomgeving.. Bij diezelfde leraar moest iedere stap, alles wat je deed online gezet worden, zodat hij het na kon kijken en er feedback op kon geven. Hoezo losgelaten worden, en zelfstandig aan het werk gezet worden? Dit wekt echt geen vertrouwen, eerder grote ergernis.

Dit wilde ik even gezegd hebben. Zoals ik al zei, het is niet mijn bedoeling om de hele school af te kraken. Er zijn echter zo veel leerlingen die stoppen, omdat ze een verkeerd beeld van de opleiding hebben. In het begin van het jaar hadden we 13 klassen. Aan het einde van het jaar ongeveer 6 of 7. Ik heb dit jaar gelukkig kunnen gebruiken als opstapje naar de universiteit, maar velen hebben gewoon een jaar weg gegooid. En dat is echt zonde. Ik zeg niet dat je deze opleiding niet moet kiezen. Ik zeg alleen dat je goed moet nadenken, bij welke studie dan ook. Ga kijken, doe een meeloopdag. (En dan het liefst een échte mee loop dag, niet een die speciaal voor mogelijk aankomende studenten geregeld is, want ze willen je natuurlijk binnenhalen, dus ze proberen het mooier voor te stellen dan het is, dat is overal zo, en dat zal ook nog wel even zo blijven).
Het is zonde als je een verkeerde keuze maakt, zeker met al die nieuwe wetten waar ze mee bezig zijn.

 

Ik hoop dat dit stuk nuttig is voor mensen die er aan denken om vrijetijdsmanagement te gaan doen. Als je nog vragen hebt, stel ze gerust onder aan dit artikel.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s