Home » Overige » Boek 1: Voor ik val

Boek 1: Voor ik val

IMG_2610

Auteur: Lauren Oliver
Titel: Voor ik val
Genre: Young Adult
Taal: Nederlands
Aantal bladzijden: 475
Gelezen: 29 Juli
♥♥

Het eerste boek dat ik voor de leesmarathon heb gelezen, is ‘Voor ik val’. Een vriendin van me, raadde deze schrijfster aan, en toen ik wat ging zoeken, kwam ik dit boek tegen. Het leek me een goed verhaal, en dus besloot ik het te gaan lezen.

Dat ik dit heb gelezen voor de challenge, wil niet zeggen dat ik er niet gewoon een review over ga schrijven. Dat doe ik namelijk wel. Met een klein extra’tje: Als dit verfilmd zou worden, wie zou er dan in spelen?
Achterkanttekst:
Samantha Kingston heeft het helemaal voor elkaar: ze is populair, ze heeft verkering met de knapste jongen van het football-team en wordt aanbeden door haar drie beste vriendinnen. Vrijdag 12 februari zal niet anders zijn dan wederom een perfecte dag. Maar… die loopt anders dan ze had verwacht. Sam wordt gedwongen goed naar zichzelf en de mensen om haar heen te kijken. Maar is het niet te laat, kan Sam nog veranderen?

Review
Ik moet eerlijk zeggen, als ik dit boek zo was tegen gekomen, en ik had de achterkant gelezen, had ik het hoogstwaarschijnlijk niet meegenomen. Maar als mij het aangeraden wordt om het te lezen, dan probeer ik het toch uit. Ik vind het best wel een flutboek. Het idee is wel goed. Sam sterft op 12 februari, en leeft vervolgens 7 dagen lang de dag opnieuw, omdat ze (waarschijnlijk) iets moet herstellen. Het leek me een heel mooi boek, als ik dit zo hoorde, maar ik vind het eerder een oppervlakkig kinderboek.

Het is een Young Adult, maar het had net zo goed een C boek kunnen zijn. Het verhaal speelt zich (voornamelijk) af op de middelbare school, en ik krijg het idee dat het ook vooral voor die leeftijdscategorie is geschreven. Het is namelijk echt een typische school; een populaire kliek (knappe meiden met de knapste vriendjes) en mensen die gepest worden. Oppervlakkigheid is echt een sleutelwoord.

Alles draait om vrienden, kleding en jongens. Dat is het eigenlijk wel. Dat Sam op een van de dagen die ze herbeleeft een credit card steelt van haar moeder, en alles koopt wat ze wil, omdat ze de volgende dag toch weer met een schone lei begint, zegt ook al genoeg.

Ik moet zeggen dat ik het einde wel goed vond. Ik ga niets verklappen, maar dit was wel onverwacht, en goed bedacht.

Ik vind dat het boek weinig inhoud heeft. Het is echt een tienermeisjesboek, zonder veel diepere lagen of iets dergelijks. Het concept van het boek is mooi, maar de uitvoering is jammer.

De film
Omdat ik dit boek als het eerste boek van mijn 7 boeken, 7 films challenge heb gelezen, is het natuurlijk de bedoeling dat ik de film van dit boek bekijk. Maar, wonder boven wonder, er is niemand die hier van een film wilde maken. Dus besluit ik nu zelf, als ik een filmproducer was, hoe zou ik deze film dan in elkaar zetten?

Ik zou beginnen met het verhaal omgooien. Ja, dat mag. Minder oppervlakkigheid, meer betekenis en meer waarde. (Of ik maak er een huppeltrutjes film van, met Justin Bieber als ‘hunk’..). Het moet zich natuurlijk wel afspelen in een middelbare school. Deze zal gewoon standaard zijn, zoals de meeste middelbare scholen er uit zien.

Voor de personages:
Ten eerste Samantha, de hoofdpersoon in dit verhaal. Er wordt niet beschreven hoe ze er uit ziet, maar in mijn gedachten is ze blond. Lang, blond, blauwe ogen.. Het soort meisje waar de tienerfilms iedereen jaloers op is. Geknipt voor deze rol: Alexandria Deberry
Bij Ally kan ik niet anders dan denken aan Alisson uit Pretty Little Liars. Dat zal wel aan de naam liggen.. Ik zie dus ook gelijk deze actrice voor me; Sasha Pieterse
Voor Lindsay  zie ik iemand die behoorlijk arrogant is, en nogal bitchy kan zijn. Voor die rol zou ik Mila Kunis casten. Niet omdat zij heel arrogant is, maar omdat ze er uit ziet alsof je heel veel lol met haar kan hebben, maar als je ruzie met haar hebt, je beter weg kunt gaan staan..
Elody is juist in mijn optiek wat rustiger. Wat aardiger dan de rest. Ik denk dat Ava Sambora haar goed kan spelen. (Nee, ik ken haar ook niet, maar ik zag net een foto om IMDB, en ze leek me wel goed voor deze rol.) Ze ziet er lief uit, precies wat ik verwacht bij Elody.

Kent is een beetje apart, maar wel heel lief. Ik zou hier het liefst Johnny Depp voor willen casten (wie wordt er nu niet verliefd op Johnny Depp?) Maar ik gok dat hij een beetje te oud is hiervoor.. Dus kies ik voor Alex Pettyfer. Ik denk dat hij best een beetje raar kan spelen, en hij ziet er zo schattig uit! 🙂
Voor Rob moeten we een knappe jonge hebben. Het is de grootste ‘hunk’ van school, en zo moet hij er dus ook uit zien. Net als bij Kent, heb ik iemand in gedachten die hier niet helemaal inpast.. Gerard Butler (♥). Maar goed, dat gaat niet, dus.. ik ga voor Jensen Ackles.

Op zich.. kunnen we er ook een tienerfilm van maken. Zo een waarvan je zegt: Leuk voor een film, maar voor een boek wat minder. (Zoals ik had bij Sisterhood of the traveling pants) Met leuke grapjes, goede actrices, en knappe mannen!

Advertentie

4 thoughts on “Boek 1: Voor ik val

  1. Jammer dat je ‘m niet zo goed vond, ik wil Voor Ik Val nog graag lezen sinds ik Lauren Olivers Delirum-trilogie heb gelezen. Ben erg nieuwsgierig naar het einde 🙂

  2. Delierium speelt zich af in de toekomst, en liefde wordt als een ziekte gezien. Er is zelf een behandeling voor, die iedereen ondergaat als hij 18 (als ik het me goed herinner) wordt. Lena, het hoofdpersonage, kan niet wachten tot ze behandeld wordt, maar 3 maanden voor het zover is overkomt haar het ondenkbare: ze wordt verliefd.

    Het klinkt misschien raar, dat liefde als een ziekte gezien wordt, maar het wordt heel erg realistisch neergezet. Als je besluit ‘m te lezen, kijk ik uit naar wat je ervan vind 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s