Home » Recensies: Boeken » Review: De inwijding (Divergent)

Review: De inwijding (Divergent)

IMG_2611

Auteut: Veronica Roth
Titel: 
De inwijding
Serie: Divergent (deel 1)
Genre: Young Adult
Taal: Nederlands
Aantal bladzijden: 348
Gelezen: 27 – 28 Juli
♥♥♥♥

Achterkanttekst:
Één beslissing
bepaalt je vrienden
Één beslissing
bepaalt je normen en waarden
Één beslissing
Bepaalt waar je staat – voor altijd

Futuristisch Chicago. De wereld van de zestienjarige Beatrice Prior is opgedeeld in vijf facties. Elke factie staat voor een bepaalde waarde: Oprechtheid, Zelverloochening, Onverschrokkenheid, Vriendschap en Eruditie. Ieder jaar moeten alle zestienjarigen kiezen bij welke factie zij de rest van hun leven willen horen. Voor Beatrice betekent dit dat ze een keus moet maken tussen haar familie en haar ware identiteit. Haar beslissing verrast iedereen, vooral haarzelf.

Review:
Een vriendin van me, heeft al vaker gezegd dat ik dit boek echt moet lezen, omdat hij zo leuk is. Zij leest eigenlijk alleen maar Young Adult, en ik eigenlijk vrij weinig, maar omdat ik van veel bloggers hoorde dat het echt een goed boek was, besloot ik het toch te lezen. En ik ben blij dat ik dat heb gedaan!

Het verhaal speelt zich af in Chicago, dat verdeelt is in 5 facties om de chaos in de wereld op te lossen. Iedere factie vindt dat iets anders de oorzaak heeft van de chaos.
Zij die agressie als oorzaak aanwenden, richten Vriendschap op.
Zij die onwetendheid als oorzaak aanwenden, werden de Erudieten.
Zij die oneerlijkheid als oorzaak aanwenden, vormden Oprechtheid.
Zij die egoïsme als oorzaak aanwezen, begonnen Zelfverloochening,
En zij die lafheid als oorzaak aanwezen, waren de Onverschrokkenen. (blz. 35)

Beatrice (of Tris) woont in Zelfverloochening, waar ze is geboren. Op de leeftijd van 16 jaar, moet Beatrice (en alle andere zestienjarigen) kiezen bij welke factie ze wil horen. Ze krijgen eerst een test, om te zien bij welke factie ze het beste passen. De dag er na moeten ze kiezen. Als ze besluiten om hun factie te verlaten, zullen ze hun familie nimmer meer zien.
Beatrice weet niet wat ze moet kiezen. Ze voelt zich niet thuis in zelfverloochening, maar wil ook haar ouders niet in de steek laten. Een moeilijke keuze, en wanneer ze eindelijk haar keuze heeft gemaakt, moet ze ook nog eens de inwijding doorstaan, om te zien of ze wel geschikt is voor de factie die ze gekozen heeft.

‘Welkom op de dag waarop we de democratische filosofie van onze voorvaderen in ere houden, de filosofie die stelt dat elk mens het recht heeft om in deze wereld zijn eigen pad te kiezen..’
Of zo, bedenk ik, een van de vijf vaststaande paden.’

Dit deed me een beetje denken aan de Hongerspelen. Daar was het ook opgedeeld in 12 districten. Ook de verhaallijn deed me er een beetje aan denken. Het is misschien wat vergezocht, maar ik vond het echt een leuk verhaal. Zoals ik al zei, ik lees niet zo heel veel Young Adult. Ik word een beetje gek van al die boeken over vampiers, en dat soort dingen, maar dit was echt totaal anders. Het was geloofwaardig geschreven, had een goede verhaallijn en was origineel.

Ik vond het echt een spannend boek. Ik heb gelijk het tweede deel gereserveerd bij de bibliotheek! Ik baalde telkens als ik moest werken, omdat ik gewoon zo graag het boek uit wilde lezen. Je wil gewoon zo graag dat het goed komt. Echt een top boek!

Dus, het is een spannend boek met een goede verhaallijn. Als je The Hunger Games een goede trilogie vond, dan is dit vast ook wat voor je. Ik kan niet wachten tot ik het tweede deel kan lezen!

Advertentie

4 thoughts on “Review: De inwijding (Divergent)

  1. Ik heb deze gisteren uitgelezen en ik was er heel erg van onder de indruk, hoewel ik eerst de facties wat ongeloofwaardig vond en het kiezen van je factie een soort van harrypotteridee, maargoed, daarna vond ik vooral het inwijdingsproces, en FOUURRRRRR geweldig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s