Home » Recensies: Boeken » Review: Animal Farm

Review: Animal Farm

IMG_2475

Auteur: George Orwell
Titel: Animal Farm
Genre: Literatuur
Taal: Engels
Aantal bladzijden: 95
Gelezen: 21 Juli
♥♥♥♥

Achterkanttekst:
‘It is the history of a revolution that went wrong – and of the excellent that were forthcoming at every step for the perversion of the original doctrine’,

wrote Orwell in the original blurb for the first edition of Animal Farm in 1945. His simple and tragic fable, telling what happens when the animals drive out Mr Jones and attempt to run their farm themselves, has since become a world-famous classic of English prose.

Review
Dit is echt een wereldberoemde klassieker. Ik moest deze gewoon nog lezen, en ik ben blij dat ik het heb gedaan. Wat een prachtig boek! Het boek beschrijft de dieren van de boerderij Manor Farm, die opstaan tegen de mensen, omdat ze niet meer al slaven behandeld willen worden. Het moge duidelijk zijn dat het boek een diepere betekenis heeft.

Ik wist niet precies wat de diepere laag was. Ik wist dat het iets met de geschiedenis te maken had, maar ik weet hier niet zo veel van af. Wat ik er uit haalde, was dat het over een revolutie ging, mensen die moeite doen om dingen in hun land te veranderen, waar dan uiteindelijk niks van terecht kwam. De geschiedenis herhaalt zich, en dingen worden even erg, of zelfs erger dan voorheen. Zoals bijvoorbeeld het geval was in Syrië. Het volk is het niet eens met de president, die dan vervolgens wordt afgezet. Er komt een nieuwe president die belooft dat alles beter wordt, terwijl hij juist de prijzen van het brood gaat verhogen, wanneer de mensen in het land al amper geld hebben voor eten. Het wordt uiteindelijk alleen maar erger. En dit gebeurt zo vaak. Dit was wat ik uit Animal Farm haalde.

Ik heb even op internet wat opgezocht, en het blijkt geschreven te zijn tijdens de tweede wereldoorlog. Het is geschreven als een persiflage op het dictatorschap. Daar had ik inderdaad ook al aan zitten denken. Aan het volk die geloofde in de mooie woorden van Hitler, en geloofden dat alles beter zou worden. Vreselijke daden werden goedgekeurd, omdat werd gedacht dat het voor een goede zaak was.

Het blijkt dat het niet zozeer om Duitsland gaat, maar juist om de Sovjet Unie en de oktoberrevolutie. Zoals ik al zei, ik weet hier niet zo veel van af, maar ik denk dat het een soortgelijk verhaal wordt.

Wat ik zo mooi vind aan het boek, is dat je een ander gezichtspunt te zien krijgt. Je leest niet alleen over de dictators, wat zij doen, en wat zij zeggen, maar je ziet het vanuit de kant van het volk. Hoe ervaren zij het, wat vinden zij van de dingen die er gebeuren. Hoe komt het dat ze in de mooie woorden geloven, ook al gebeuren er vreselijke dingen?

Het is niet zomaar een leuk boek over dieren in een boerderij. Het is zo veel meer dan dat. Het bevat een hele interessante dubbele laag, die je vanuit een ander gezichtspunt naar het verhaal laat kijken. De schrijver laat zijn mening horen over de revolutie, zonder bang te hoeven zijn dat hij wordt gestraft voor zijn mening, omdat het niet letterlijk gezegd wordt.

‘The creatures outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again: but already it was impossible to say which was which.’

Advertentie

2 thoughts on “Review: Animal Farm

  1. Pingback: Review: Bête | Down the rabbit hole

  2. Pingback: Showcase Sunday | Down the rabbit hole

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s