Home » Recensies: Boeken » Review: Bambi

Review: Bambi

Bambi

Auteur: Felix Salten
Titel: Bambi
Genre: Literatuur, dierenverhalen
Taal: Nederlands
Aantal bladzijdes: 190
Gelezen: 28 mei
♥♥♥

Achterkant tekst:
‘Bambi dat door Walt Disney zo meesterlijk werd verfilmd. Met een uiterst gevoelige pen tovert Salten ons het nieuwsgierige reeënkind Bambi voor ogen, te midden van zijn familie en andere bosbewoners. Een boek voor altijd, voor u en uw kinderen.’

Review
Natuurlijk heb ik als kind de Disney film Bambi gezien. Ik vond het prachtig, en ik moest huilen toen de moeder neergeschoten werd. Nog steeds vind ik het een leuke film (Ik ben dol op Disney films..), en ik wist eerst niet dat er een boek van was.
Met mijn eindexamen Nederlands kregen wij een tekst over dit boek, getiteld ‘Bambi en het aah-gevoel’. Dit ging er over dat het boek Bambi niet ging over een klein hertje, die zijn moeder verliest, maar dat er een diepere laag in zit die te maken heeft met de tweede wereldoorlog. Bambi en de andere herten zouden dan de Joden zijn, en de jagers de Duitsters.
Ik vond het wel eens tijd om het boek zelf te lezen, en er een oordeel over te vellen.

Het is een mooi boek, beeldend geschreven en ik denk dat het ook leuk is voor kinderen. Het is wat uitgebreider en dieper dan de Disney film, maar de strekking is hetzelfde; een jong hertje dat altijd bij zijn moeder in de buurt is, tot zij wordt neergeschoten door jagers, en Bambi zichzelf moet zien te redden.

Dat over die diepere laag, leek me in eerste instantie nogal vergezocht. Maar nu ik er wat langer over na denk, zou het inderdaad wel zo kunnen zijn. Ik vraag me dan af of de schrijver dit met opzet zo bedacht heeft, of dat hij gewoon een leuk boek voor kinderen wilde schrijven.
Als je kijkt naar het verhaal, Bambi en de andere herten die bang zijn voor de jagers, die er op uit zijn om ze te doden, of een hertje dat misleid wordt, en ook Bambi die het alleen moet zijn te redden, terwijl velen van zijn soort sterven.. Je zou het inderdaad kunnen koppelen met de tweede wereldoorlog. De Joden waren ook bang om vermoord te worden, waarschijnlijk werden er ook misleid, en velen sterven, waardoor kinderen het alleen moeten redden. (Zoals bijvoorbeeld ook in de film Haar naam was Sarah).

Het is niet echt een boek voor volwassenen, tenzij je dus rekening houdt met de diepere laag. Het verhaal is redelijk makkelijk geschreven, en aangezien je meteen aan de Disney film denkt, denk ik toch dat het meer een boek voor kinderen is. Ik had het boek binnen een uurtje, of anderhalf uur uit. Ik vind het wel een mooi boek, maar zoals gezegd, als je de diepere laag niet ziet, toch meer voor kinderen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s