Home » Recensies: Boeken » Review: The Great Gatsby

Review: The Great Gatsby

Auteur: F. Scott. Fitzgerald
Titel: The Great Gatsby
Genre: Literatuur, Biografie
Taal: Engels
Aantal bladzijdes: 180
Gelezen: 31 mei – 10 juni
♥♥♥

Review:
Dit boek stond al redelijk lang op mijn to-read lijstje, en toen ik op de televisie zag dat er een film over kwam, moest ik hem echt meteen lezen, voordat ik de film zou zien. (Die ik overigens nog steeds niet gezien heb..). Anyway, als je de titel leest of hoort, ‘The Great Gatsby’, dan weet je niet wat je kunt verwachten. Het klinkt spectaculair, het zou best een soort goochelaar of iets dergelijks kunnen zijn. Maar dat is niet zo. Als mensen me vragen waar het boek over gaat, dan geef ik meestal als antwoord dat het gaat over de buurman..

Het boek is geschreven vanuit het personage Nick Carraway. Hij woont op West Egg, naast Jay Gatsby, wie, zoals je waarschijnlijk al verwachtte, de persoon is waar het allemaal om draait. Gatsby is ontzettend rijk en woont in een kast van een huis. Hij geeft vaak grote feesten, waar iedereen in de buurt op af komt. Hijzelf wordt vaak amper gezien op de feesten. Niemand weet echt wie Gatsby is of wat hij heeft gedaan. Wie is toch die Gatsby?

Zoals ik al zei, je verwacht iets spectaculairs, maar dat valt tegen. Het enige spectaculaire wat er in zit, zijn de grote feesten die Gatsby geeft. Het boek draait er meer om, wie de man is achter de feesten. Wie is Gatsby?
Over het algemeen vind ik het een goed boek. Het is mooi geschreven, en het is makkelijk om je er een voorstelling bij te maken. Bijvoorbeeld de feesten zijn heel beeldend beschreven. Nick kijkt rond wat er gebeurt, en daardoor krijgen wij een goed idee van hoe groot de feesten wel niet zijn.
Wat ik soms wel vond, is dat er van de hak op de tak geschreven werd. Dan zit je in een feest van Gatsby, en dan opeens zit je in een totaal andere situatie. Ik moest een aantal keren teruglezen, omdat ze zo vaak overspringen. Ook worden de karakters niet echt uitgelicht. Je weet wat meer over Nick (en later natuurlijk over Gatsby), maar de andere personages worden niet erg duidelijk besproken, en dat vind ik jammer.

Ik vind het wel een erg goede verhaallijn, ondanks dat het soms wat onduidelijk is. Wie is Gatsby, wat drijft Gatsby, het is leuk om te lezen wat iedereen over hem denkt, en dan het echte verhaal van Gatsby te horen te krijgen. Ook gebeuren er nog een heleboel andere dingen, die minder met hem te maken hebben, wat er voor zorgt dat het boek niet saai wordt.

Al met al, geef ik het boek 3 hartjes. Het is een goed verhaal, beeldend geschreven en er gebeuren genoeg dingen in. De enige minpuntjes zijn dus dat er van de hak op de tak geschreven wordt en dat sommige personages weinig uitgelicht worden.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s